Jihočeský kraj

Dívčí Kámen (Menštejn)

Dvacet kilometrů jižně od okresního města České Budějovice, v obci Třísov, najdeme kouzelné místo. Je jím malebné údolí s Křemžským potokem a zříceninou, kdysi velkého a převážně k vojenským účelům vystavěného, hradu Dívčí Kámen.

 Karel IV. udělil souhlas s výstavbou hradu bratrům Petru, Joštu, Oldřichu a Janu z Rožmberka roku 1349. Jako u jednoho z mála hradů u nás, se dochovala zakládací listina. Stavba poměrně rozsáhlého sídla trvala 10 let. Nechyběly zde hospodářské budovy, stáje, hradby, věže a na nádvoří stál dvoupatrový palác. Po vybudování hradu jako takového, se pokračovalo stavbou vnějšího opevnění. Hrad sloužil nejen k vojenským účelům. Byl i správním sídlem pro okolní území. V roce 1394 na něm krátkou dobu pobýval i Václav IV. Na počátku husitských válek ponechal Oldřich z Rožmberka hrad Vilémovi z Potštejna, nicméně roku 1424 se sídlo opět vrací do Oldřichových rukou. Ten se zde, po odchodu z veřejného života, usídlil natrvalo. Počátkem 16. století Petr z Rožmberka hrad částečně opravil. Budování bylo ovšem příliš nákladné a tak v něm nepokračoval. Sídlo bylo opuštěno a už jen chátralo.

Zajímavostí je, že archeologický průzkum z roku 1972 odhalil stopy již z pozdní doby kamenné a také starší a střední doby bronzové. Místo tedy bylo osídleno již v pravěku. V blízkosti hradu se nachází i keltské oppidum.

V současné době je hrad ve vlastnictví obce Křemže.

 Kde hledat?

            Hrad Dívčí Kámen najdeme nedaleko vlakové zastávky ve vesničce Třísov, zhruba 20 kilometrů jižně od Českých Budějovic.

 Kudy tam?

            Z Českých Budějovic po silnici II. třídy č. 143 směr Křemže – Mříč. V Křemži vlevo po silnici III. třídy č. 14314 a v Holubově opět vlevo po silnici III. třídy č. 1439 až do Třísova. Pokud dáváte přednost jízdě na kole, lze z Českých Budějovic dojet po značených cyklotrasách až k hradu. Těsné sousedství železniční stanice přímo vybízí k využití vlakového spojení a poté příjemné zhruba půl kilometrové procházce.

 Návštěvní doba?

            Hrad je přístupný od úsvitu do soumraku. Jeho uzavření je symbolické a to se západem slunce.

 Vstupné?

            Vybírá se v turistické sezóně a při příznivém počasí i o víkendech mimosezónu. Dospělí zaplatí 35 Kč, děti od 6 do 15 let 15 Kč a studenti a důchodci 25 Kč.

 Akce?

            Na hradě se pravidelně konají koncerty, historická a šermířská vystoupení, divadelní představení, trhy, výstavy a přednášky. Potkat zde můžete i svatebčany.

           

Related Images:

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..