Ostatní

Outdoorové patero před výletem do hor

Jarní výšlapy do českých kopců a hor jsou často způsob, jak překonat i přes fyzickou náročnost sebe sama. Je to výzva, která může být s dobrým vybavením korunovaná úspěchem. Nabídky outdoorového oblečení a vybavení jsou rozmanité, víte však, jak se v nich orientovat a co si vůbec sbalit s sebou?

První: Držte se v teple a v suchu

Základ outdoorového oblečení, v němž vyrazíte pokořit Sněžku, tvoří funkční termoprádlo, jehož účelem je odvést do následující vrstvy přebytečný pot a zároveň udržet tělo v teple, i když stojíte a vychutnáváte si báječný výhled po okolí. „Mezi tělem a termoprádlem by měl být minimální prostor, při nákupu si proto nepořizujte zbytečně veliké,“ radí Vladislav Žák, specialista značky Hannah. Funkční termoprádlo nenahradí obyčejné triko, protože to neodvádí pot do další vrstvy a vy pak strávíte výlet v mokrém oblečení a riskujete nachlazení.  „Kvalitní bavlněné triko dobře saje, proto je naopak dobré obléci ho přes termoprádlo,“ říká Vladislav Žák.

Termotričko Hannah Cottonet L 22, 750 Kč

                              

Druhá: Nepromokněte

Outdoorové oblečení chrání před větrem a deštěm, proto musí být nepromokavé a zároveň vyrobené z dostatečně prodyšného materiálu. Míru nepromokavosti určuje také vodní sloupec, ale ne vždy je dobrým faktorem při výběru vhodné vrstvy. Samozřejmě platí pravidlo, že čím náročnější podmínky, tím vyšší nároky na funkci membrány. Nezapomínejte ani na pohodlné strečové kalhoty z rychleschnoucího materiálu.

Kalhoty Hannah Messi, 2 290 Kč

Třetí: Sledujte prodyšnost

Při fyzické námaze se tělo zahřívá a potřebuje odvést přebytečnou vlhkost pryč, proto na výšlap preferujte bundu, ve které nepromoknete a zároveň je i dostatečně prodyšná. Prodyšnost se klasifikuje hodnotou RET a čím je tato hodnota nižší, tím je látka prodyšnější. Obecně platí, že oblečení s vysokou prodyšností se hodí na skutečně fyzicky náročně výšlapy, kdy se předpokládá, že jste pořád zahřátí a v pohybu. Na lehčí výlety je ideální využít skvělých vlastností populárního softshellu jako je dobrá prodyšnost, větruvzdornost ale i vodoodpudivost. Popularita tohoto materiálu neustále stoupá také díky komfortu, který poskytuje.

Softshell bunda Hannah Casia, 2 190 Kč

Čtvrtá: Dbejte na detaily

Hodnota vodního sloupce a prodyšnosti udává pouze vlastnosti materiálu, ze kterého je bunda vyrobená, ale nevypovídá nic o zbytku. „Důležité jsou i detaily jako kvalitně provedené švy, zipy se zátěrem, regulovatelná kapuce, stahovatelné rukávy nebo vysoký límec, které mohou výrazně ovlivnit celkové pohodlí,“ radí Vladislav Žák, specialista značky Hannah.

Pátá: Šetřete energii s trekovými holemi

Trekové hole jsou výborným pomocníkem na všech horských túrách i toulkách přírodou. Zajištují správnou ergonomiku při držení těla a šetří klouby, pomáhají udržovat stabilitu v nerovném terénu a zapojují do pohybu celé tělo. „Trekové hole šetří až 30 % energie oproti chůzi bez nich. Jsou lehké skladné a může je využít skutečně kdokoliv bez ohledu na věk, “ říká Vladislav Žák z Hannah.

Related Images:

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..