Liberecký kraj

Bezděz

Tajemný klenot překrásného Máchova kraje má nepochybně co nabídnout. A slovo „tajemný“ zde není jen proto, aby popsalo jeho strašidelnou siluetu, ale proto, že v souvislosti s Bezdězem si můžete poslechnout mnoho a mnoho zajímavých pověstí.

Vypráví se, že Bedřich Smetana napsal svou operu „Tajemství“ právě tehdy, když se dozvěděl o údajném zakopaném pokladě z Bezdězu, který tam přinesli mniši. Další legendy vyprávějí třeba o tom, jak se Kunhutě, vdově po Přemyslu Otakaru II. Stal nedobrovolným vězením, když ji zde spolu s korunním princem Václavem II. držel Ota Braniborský.

hrad-bezdez

Mimo jiné, slavný Máchův Máj vznikl v kraji kolem Bezdězu, kam si mladý básník jezdíval pro inspiraci. Dnes má zde památní desku a v nedalekých Doksech také svoje muzeum.

Bezděz láká hlavně dochovanou gotickou kaplí, jejíž výzdoba připomíná kapli francouzskou a která je svou dispozicí zcela unikátní ve střední Evropě. Byla zasvěcena nejprve archandělovi Michaelovi, poté panně Marii. Dříve také bylo možné vidět na oltáři černou pannu Marii Montserratskou, ale tu si dnes můžete prohlédnout v kostele Sv. Bartoloměje v Doksech.

zricena-bezdez

A kdy na Bezděz můžete zavítat?

duben soboty, neděle a svátky

10:00 – 16:30

květen – září, denně mimo pondělí

9:00 – 16:30

říjen soboty, neděle a svátky

9:00 – 15:30

Prohlídka trvá 50 minut, ale po hradu se pak můžete pohybovat neomezenou dobu. Zajímavou nabídkou v otázce vstupného je takzvané rodinné vstupné, kdy za dva dospělé a tři děti do 15ti let zaplatíte 185 Kč a je také možné vzít na prohlídku i psa, za 10 Kč a to na vodítku a s náhubkem.

Více informací: http://www.hrad-bezdez.eu/

 

Related Images:

0 Shares

One Comment

  1. Pingback: Rytířské turnaje na hradě Bezděz - Zříceniny.cz

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..