Pardubický kraj

Košumberk

Na rozhraní Labské nížiny a Českomoravské vrchoviny se, v lesnaté krajině, nachází zřícenina hradu Košumberk.

Hrad pravděpodobně založil kolem roku 1300 Ojíř z Košumberka, a to jako nepříliš rozsáhlé sídlo, které tvořil pouze hradní palác. Po Ojířově smrti se hradu zmocnil Bohunek z Popovce. Byl však, Janem Lucemburským, donucen ho vrátit vdově po Ojířovi. Nicméně neznámým způsobem ho opět získal do vlastnictví, aby ho roku 1372 prodal i s okolním panstvím bratrům z rodu Slavatovců z Chlumu. Ti z něho udělali přední rodové sídlo a rozšířilo, přičemž původně zachovali i jeho gotický ráz. Novou, renesanční podobu, hrad získal až kolem roku 1573.

Členové rodu Slavatovů se ve vlastnictví střídali a to až do smrti posledního držitele tohoto rodu, Jindřicha Viléma. Po jeho smrti roku 1654 hrad zdědila jeho malá dcerka, která ale také rok poté zemřela. Tím zdědila panství její matka. Ta, po dalších ranách osudu, propadla vlivu jezuitů a celé košumberské panství jim roku 1684 odkázala.

Jezuité hrad neudržovali a tak sloužil jen jako skladiště a sýpka. V roce 1769 byla horní patra neobyvatelná. Ani další majitelé Košumberk neopravovali a tak chátral.

V roce 1922 získalo hrad Družstvo pro záchranu Košumberka a byly na něm provedeny rozsáhlé opravy. Roku 1950 přešel hrad do vlastnictví státu a od roku 1961 ho spravoval ONV Chrudim. Nyní o Košumberk pečuje městečko Luže.

Kde hledat?

Na mapě najdete Košumberk 130 kilometrů východně od Prahy a 25 kilometrů východně od města Chrudim. Nachází se jižně od městečka Luže, v jehož je správě.

Kudy tam?

Autobusem dojedete přímo do Luže. Vlakem jen do Chrasti u Chrudimy, odkud ale opět můžete využít autobusové spojení až do Luže. Autem z Prahy pojedete po hradecké dálnici D11, za Chlumcem nad Cidlinou pokračujete do Pardubic. Z Pardubic potom na Chrudim, Chrast a Luže. V okolí je velké množství značených cyklotras a zdejší příroda přímo vybízí k jejich využití.

Návštěvní doba?

11. dubna – 31. května – 10:00 – 17:00 soboty, neděle, svátky

Červen – 13 září – 10:00 – 17:00 denně kromě pondělí

14. září – 28 října – 10:00 – 17:00 soboty, neděle, svátky

Vstupné?

Dospělí 40,- a zlevněné (důchodci, studenti, děti) 20,-

Akce?

Pokud budete mít štěstí, můžete se na hradě potkat se šermíři, divadelníky nebo třeba divokými ptačími dravci.

Related Images:

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..