Tvrze

Tvrz Svojšice

Svojšická tvrz byla založe roku 1365 Mikšíkem ze Svojšic. Po jeho smrti v roce 1405 zdědila tvrz Anna ze Svojšic, která se vdala za Václava Ruthara z Malešova s kterým měla dva syny, rytíře Petra a Mikuláše ze Svojšic.

Z dalších majitelů tvrze je třeba zmínit Kateřinu ze Svojšic, která se provdala Benedu z Nečtin. V roce 1542 se Kateřina vdává za Jiřího z Gerštorfu. Po smrti Kateřiny ze Svojšic dědí tvrz Albrecht Beneš z Nečtin. Tvrz je v roce 1546 za 2 tis. grošů prodána Jiřímu z Gerštorfu a stává se součástí Choltického panství.

svojsicka-tvrz

V roce 1623 byla tvrz a Choltické panství za aktivity ve stavovském povstání Habsburky zabavena. Výhodně nakoupil Choltické panství včetně tvrze Kryštof Šimon Thun – Hohenstein a jeho rod vlastnil panství až do 20. století.

V roce 1634 vypálila Habsburská armáda tvrz Svojšice, která již nebyla obnovena a postupně zpustla.

Vstup: volný

kaple-svojsicka-tvrz

Pověst o pokladu:
Traduje se že poslední majitel Štěpán z Gerštorfu na tvrzi před svým odchodem do exilu během třicetileté války ukryl rodinný poklad. Bohužel politická situace mu již neumožnila si poklad vyzvednout. To se povedlo asi až jednomu z jeho budoucích potomků, který se objevil ve Svojšicích v noci roku 1813 v době zmatků napoleonských válek. Do vesnice přijel kočár s neznámým důstojníkem. V noci donutil důstojník jít místního zedníka do zámecké kuchyně na tvrzi a přikázal mu vybourat výklenek ve stěně, z kterého vytáhl kovou truhlici. Neznámý důstojník po zaplacení několika stříbrňáků zedníkovi s truhlicí odešel do kočáru a odjel. Od té doby již tajemného důstojníka nikdo neviděl. Co bylo ukryto v truhlici? Kdo ví?

Related Images:

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..