Kraj Vysočina

Slavnosti moravského uzeného zavítají do Bystřice nad Pernštejnem už tento víkend

7. a 8. února 2015 se v Bystřici nad Pernštejnem poprvé konají Slavnosti moravského uzeného. Za gastronomickou akcí, kde si na své přijdou především gurmáni a rodiny s dětmi, stačí vyrazit do centra Eden. Návštěvníky čekají nejen klobásky, šunky, zabijačkové speciality a další regionální uzené výrobky od vybraných uzenářů, ale také bohatý doprovodný program.

Únor je podle tradic masopustním obdobím hodování a zábavy. Na moravském i českém venkově se v tuto dobu hojně konaly zabíjačky a další radovánky, aby se lidé připravili na nadcházející období čtyřicetidenního půstu před Velikonocemi. „Slavnostmi se snažíme nejen oživit tradiční zvyklosti, ale zároveň připomenout místním bohatou regionální kuchyni. Návštěvníci se na Slavnostech mimo jiné dozvědí spoustu zajímavostí od zkušených mistrů uzenářů. Ty poté budou moci využít například doma při přípravě vlastního uzeného,“ uvádí organizátor Pavel Pichler.

Na Slavnostech představí své dobroty uzenáři ze společností Steinex, Sláma, Ráček a MASPRO Hodonín. Jejich výrobky jsou zpracovány podle rodinných receptur a lze je na Slavnostech ochutnat i zakoupit. Řezníci ukáží, jak se správně porcuje maso a jak zpracovat celého čuníka. Na programu jsou odborné přednášky zkušených uzenářů, oblíbená kuchařská show s Karlem Nekolou z restaurace Borovinka či klání jedlíků. Účast přislíbil i známý nenasyta Jaroslav Němec. Dětem masopustní zábavu zpestří loutkové divadlo Jana Hrubce, šifrovací hra, malování na obličej a výroba soutěžních masek. Prohlédnout si budou moci také hospodářská zvířata z farmy Eden. K dobrému jídlu i pití zahraje cimbálová a dechová muzika.

plakat_slavnosti_moravskeho_uzeneho

Brány Edenu se otevřou v sobotu i v neděli v 9:30. V sobotu Slavnosti skončí v 17:00 a v neděli v 16:00. Vstupenky za 100 Kč zahrnují vstupné na sobotu a neděli, ovarovou polévku zdarma, soutěžní ochutnávku moravského uzeného, bezplatnou účast na workshopech věnovaných moravské masopustní gastronomii, uzení, uzenému a klobásám, zábavný program.

O víkendu 28. února a 1. března se Slavnosti moravského uzeného přesunou na brněnský hrad Veveří, kde se konají už poněkolikáté.

Related Images:

0 Shares

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..